Legend – Gangsteri de legendă (2015) Film Online Subtitrat

Regia: Brian Helgeland
Scenariu: Brian Helgeland, John Pearson
Actori: Tom Hardy, Emily Browning, Chazz Palminteri, Paul Bettany, Colin Morgan, Tara Fitzgerald, Taron Egerton
Anul: 2015
Gen: Biografie, Crima, Thriller
IMDB: 7.4

Folositi butonul CC a playerului pentru a seta/modifica subtitrarea

Legend – Gangsteri de legendă este un film biografic în regia lui Brian Helgeland, care relatează povestea fraților Kray (interpretați de Tom Hardy), – gemenii identici Ronald și Reginald – doi gangsteri britanici în momentele lor de glorie până la decăderea acestora. Filmul Legend debutează cu Ronnie Kray care, proaspăt ieșit din închisoare, se reunește cu fratele său și împreună încep să-și extindă supremația în Londra. Frații Kray par de neoprit: reușesc să-i înlăture pe dușmanii lor, clanul lui Charlie Richardson (Paul Bettany), încep afaceri cu mafioți americani care vor să pătrundă în Londra și își consolidează așa-zisul imperiu prin conexiuni în politica engleză. Filmul reușește să urmărească firul evenimentelor din viața reală și ajungi să empatizezi cu acești răufăcători. Hardy are un șarm și un umor care nu îți dau de ales: încă din primele secvențe, te face să zâmbești și nu poți să îl disprețuiești în ciuda evenimentelor prezentate.

Succesul celor doi ia o întorsătură neașteptată atunci când Reggie se îndrăgostește de Frances Shea (Emily Browning). Frances devine soția lui Reggie, însă nu este de acord cu acțiunile sale și vrea să trăiască o viață normală și fără griji. În schimb, Ron este gelos și crede că Frances este cea care va distruge imperiul Kray și că îl va lua pe Reggie de lângă el. Imperiul lor începe începe să se clatine atunci când Ron îl înjunghie pe George Cornell (Shane Attwooll), unul din membrii clanului rival, Frances se sinucide și poliția îi urmărește la fiecare pas. Inspectorul Leonard „Nipper” Read (Christopher Eccleston) este cel care reușește în cele din urmă să îi prindă și să îi trimită la închisoare pentru tot restul vieții.

Filmul Legend este prezentat din perspectiva lui Frances, care comentează cu tristețe evenimentele dincolo de mormânt.

Reggie și Ronnie au o relație specială, împărtășesc o legătură așa cum doar gemenii au, însă sunt firi complet diferite. Ron este un adevărat psihopat, care iubește viața violentă a unui gangster, însă în mod ciudat, declară cu seninătate că este homosexual, într-un timp în care homosexualitatea este considerată o slăbiciune, așa cum reacționează într-o secvență și personajul lui Chazz Palminteri. Ulterior, in Legend, Ron este diagnosticat cu schizofrenie paranoică și ținut sub medicație, însă se dovedește că el este cu adevărat cel care va distruge imperiul Kray. Pe de altă parte, Reggie este cel cu capul pe umeri, care ține frâiele afacerilor și îl controlează pe fratele său. Cumva, această combinație funcționează, iar Hardy reușește să îi diferențieze atât prin comportament, cât și prin mimică pe cei doi într-un mod spectaculos.

În unele tonalități ale lui Ronnie se simte vocea celui care a fost cândva Bane (The Dark Knight Rises). Tom Hardy este două persoane distincte chiar și când apare în ambele roluri în aceeași imagine. Reggie seamană mai mult a Tom Hardy, un rol care nu pare dificil pentru el, un tip în egală măsură de dur și de elegant. Ronnie, pe de altă parte, este o adevărată bomboană. Ne-a plăcut tare mult interpretarea personajului – are un caracter pe care îl înțelegi mai greu, e o persoană care îți provoacă tristețe, milă, furie, râsete, teamă… Pe scurt, mai vrem să-l vedem pe Tom Hardy în roluri de psihopați sau frați cu probleme mintale.

Destul de probabil ca Gangsteri de legendă – Legend să fie primul titlu în română care sună mai bine decât originalul. Nu vedem justificarea alegerii unui nume atât de banal care nu spune nimic despre film precum Legend.

Filmul Legend reușește perfect să surprindă atmosfera anilor ’60, prin muzica și decorul specific. Violența prezentă în film se află la nivelul la care ne-am fi așteptat și în Black Mass – nerușinată și fără menajamente, însă în cantități digerabile, poate chiar dezamăgitoare pentru unii. Noi credem că filmul Legend nu și-a propus nici să fie pentru slabi de îngeri dar nici o baie de sânge. Cred că ne va fi cam greu să ne scoatem din minte imaginea în care Hardy/Reggie îl înjunghie plin de nervi pe Jack McVitie (Sam Spruell) cu un cuțiaș pentru lămâi. V-am spune și bancul care începe cu „Un paranoic schizofrenic întră într-un bar…” dar v-am strica plăcerea descoperirii.