Basmele copilariei – Zorro DUBLAT OnlineZorro (Señor Zorro) este un personaj fictiv apărut pentru prima dată în romanul Blestemul lui Capistrano scris de scriitorul american Johnston McCulley. Cartea a fost lansată la magazinul All-story weekly în 1919.Personajul Zorro (care în limba spaniolă înseamnă Vulpe) este un erou mascat din perioada dominației mexicane a Californiei. Numele real al lui Zorro ar fi Don Diego Vega, iar mai târziu numele a suferit o mică modificare, Don Diego de la Vega. El este un spadasin spaniol desăvârșit care luptă pentru a scapa poporul Californio (populația hispanofonă din California) de sub tirania guvernatorului Spaniol. Zorro (vulpe) a căpătat această poreclă datorită istețimii lui, a capacitatii de a scăpa de sub nasul autorităților și a le ridiculiza încontinuu.

Uniforma lui Zorro este un costum negru cu o tunică, o palarie mică (în stilul pălăriilor din Andaluzia), plată și o mască care îi acoperea ochii si fruntea. Arma lui favorită este sabia cu care adeseori lăsa semnul lui distinctiv: un larg Z la nivelul pieptului, rupând cu varful sabiei hainele inamicilor umiliți.

După succesul obținut cu filmul Semnul lui Zorro (1920) avându-l ca protagonist pe Douglas Fairbanks, nuvela a fost publicată din nou de către editura Grosset & Dunlap sub noul titlu: “Semnul lui Zorro”.

A mai aparut și o nouă serie numită Don Q, fiul lui Zorro în 1925, prezentând pe fiul adult al lui Zorro, Don Cesar.